Varis Ve Güncel Tedavileri
Varis adı verilen damar genişlemeleri günümüz insanında çalışma ve yaşam koşulları nedeniyle daha sık görülüyor. İş gücü kaybına neden olan ciddi hastalıklar arasında yer alan varisler hastanemizde alanında uzman doktorlarımız tarafından güncel tıp teknikleri kullanılarak tedavi ediliyor. Hastanın muayene ve tedavisinde klasik ve güncel tıbbi teşhis yöntemleri kullanılıyor. Fotona Lazer cihazı ile hastaların ağrı duymadan bir veya birkaç seansta varislerinden kurtulması sağlanıyor.
Varis nedir?
Varis denildiğinde bacaklardaki toplardamar genişlemeleri akla gelir. Sebep olduğu şikayetler nedeniyle iş gücü kaybına neden olan estetik olarak rahatsızlık veren ciddi bir hastalıktır. Kadınlarda daha sık görülür.
Varis nasıl ortaya çıkıyor?
Her organın kullandığı kanı kalbe taşıyan toplardamarı vardır. Bu damarların içindeki kapakçıklar ve çevrelerini saran kas dokusunun hareketi ile kullanılmış kan kalbe doğru yöneltilir. Kapakçıkların çeşitli nedenlerle bozulması ve damar çevresindeki kasların yetersiz kalması varislerin oluşmasına neden olan başlıca faktörlerdir.
Varis belirtileri nelerdir?
Ayaklardaki ağrı hissi gece krampları devamlı veya zaman zaman beliren şişlikler hastaların en sık dile getirdiği şikayetlerdir. Varisler sıklıkla kaşıntıya da neden olur. Daha sonra bacaklarda ciltten rahatça görülebilen mavi mor renkteki şişlikler ile kendini belli eder. Örümcek ağı ve biraz daha büyük olarak ortaya çıkan yumak şeklindeki varisler de sıkça görülür. Hastalığın ilerlemesi ile bacağın alt bölgesinde renk koyulaşması ve ileri aşamada yaraların açılması da varis belirtileri arasında yer alır.
Peki kimler risk altında?
- İşi nedeniyle sürekli ayakta durmak zorunda olanlar
- Fazla kilolu olanlar
- Ailesinde varis olanlar
- Hormonları nedeniyle kadınlar
- Hamileliğin son üç ayındaki kadınlar
- Bacaklarından travma geçirenler
- Hormon tedavisi alanlar varis oluşumu açısından risk altındadırlar.
Varisler neden oluşur ve varislerden nasıl korunabiliriz?
- Uzun süre ayakta durmak zorunda kalırsanız sıkça ayak değiştirin
- Fazla kilolar bacakların yükünü artırarak varis oluşumunu kolaylaştırır
- Dar pantolonlar kan dolaşımını zorlaştırarak varislere neden olabilir
- Kronik kabızlık da ıkınma sürecinde toplardamarların iç basıncını artırarak varise neden olabilir
- Yüksek topuklu ayakkabılar, baldır kaslarının sürekli gerginliği ile toplardamar akımını bozarlar
- Aşırı güneşte kalmak varis oluşumunu tetiklediği için güneşlenirken bacaklarınızı bir havlu ile örterek koruyunuz
Varis kaç farklı şekilde ortaya çıkıyor?
- Telanjiektazi varisler: Yıldız şeklinde örümcek ağı gibi veya ipliksi olarak görüşürler. Genelde 1 mm çapındadırlar. Adacıklar şeklimde görülebileceği gibi bütün bacağı da sarabilirler.
- Retiküler varisler: Genelde çapları 2 mm’nin altındadır. Ciltten hafif kabarık olarak görülürler.
- Toplardamar varisleri: Cilt altında kabarık olarak görülürler. Çapları 2mm’den fazladır. İçindeki kanın rengi nedeni ile mavi mor yeşilimsi olarak görülürler.
Varisler nasıl tedavi ediliyor?
Koruyucu tedavi ilk adımdır. Varisin ortaya çıkmasına neden olabilen etkenlerden varis oluşmada korunmak gerekir. Başlangıç halindeki varislere tıbbi tedavi istirahat ve varis çorapları uygulanabilir.
İlerlemiş varisler için tedavi yöntemleri
- Skleroterapi: Varislerin içerisine damarları dondurup kapatıcı bir ilaç verilir. Bu ilaç damarların kapanmasına ve 3-6 aylık bir zamanda yok olmasına neden olur. Uygulamanın ardından bacak elastik sargı ile sarılır ve hasta evine gidebilir. Varislerin yaygınlığına göre 1-2 seans tedavi yeterli olur.
- Köpük tedavisi : Skleroterapide kullanılan ilaç köpük haline getirilerek daha geniş çaplı damarlara uygulanır.
- Mikrocerrahi yöntem: Varisli toplardamarın 2-3 mm gibi çok küçük kesilerle tığa benzer aletler kullanılarak çıkarılmasıdır. Genelde lokal anestezi ile yapılır. Cerrahi girişimden sonra kısa süre dinlenen hasta evine gidebilir.
Lazer yöntemi ile varis tedavisi
Hastanemizde bulunan güçlü lazer cihazları ile 2mm’ye kadar olan varislere müdahale edilebilmektedir. Cihazın soğutma özelliği sayesinde lazer ışığı enerjisi çok kısa süreli bir şekilde dokuya verildiğinden dolayı, hemen hemen ağrısız olarak uygulanan bir yöntemdir. Ortalama yarım saatlik sürede hastalarımız varislerinden kurtulmaktadır ve şu ana kadar yapmış olduğumuz lazer tedavilerinde tamamına yakın bir başarı sağlanmıştır. Lazer tedavisi olan hastalarımız kalan varislerinden veya yeni oluşan varislerinden tedavi sonrası kontrol sürecinde de kurtulabilmektedir. Cihazın kare akım özelliği nedeni ile ağrı riski ve ciltte sonradan gelişebilen renk değişikliği komplikasyonu en aza indirilmektedir.
Büyük toplardamar varisleri ise cerrahi yöntemle çıkarılarak tedavi edilmektedir. Bu tedavi için sadece safen toplardamarının varis paketlerinin çıkarılması veya derin iştirak damarlarının bağlanması gibi tüm cerrahi girişim yöntemler alanında uzman doktorlarımız tarafından hastanemizde uygulanmaktadır.